Què és ABAM

ABAM va sorgir l’any 98 a partir d’un curs organitzat per la Universitat de les Illes Balears dirigit a totes les persones sensibilitzades amb la lactància. En aquest curs es van reunir, a més de mares, professionals de diferents àmbits. A les nostres illes no existia llavors cap associació de suport a la lactància, i vam decidir crear-la. Al novembre del mateix any l’associació ja estava inscrita al registre de la Comunitat.

A partir d’aquí durant un temps el nostre treball va ser purament burocràtic: presentem l’associació a les institucions locals i autonòmiques per a sol·licitar suport econòmic.

Més tard vam elaborar material de divulgació de l’existència d’ABAM, dels seus objectius i les seves activitats, i ho distribuïm pels hospitals i centres de salut de Mallorca. Per anar sufragant despeses, els membres de l’associació vam iniciar un seguit d’activitats de venda de material promocional (samarretes), de captació de socis, sortejos, i mercadillos. Al febrer de 1999 es va realitzar un curs a l’Hospital Son Dureta, impartit per ACPAM, gràcies a un projecte de col·laboració presentat per ABAM a aquest hospital. Aquest curs va servir perquè les assistents estiguessin millor preparades en l’assessorament en lactància així poder comptar amb elles com a monitores.

Al mes d’abril vam posar en marxa el nostre local social en un lloc cèntric de la ciutat de Palma, un local propi amb subvenció institucional. En ell es van iniciar trobades setmanals amb mares, es van posar en marxa xerrades-col·loqui periòdiques i es va instal·lar un telèfon mòbil de consulta, atès per persones expertes en lactància.

Per donar-nos a conèixer a la societat balear havíem de contactar amb els mitjans de comunicació locals, per a això es va organitzar la «Tercera Sortida de Mares», concentració de mares lactants a la Plaça Major de Palma, per promocionar la lactància i conscienciar la societat normalitzant el fet d’alletar i reclamant espais adequats per a donar de mamar en administracions públiques i comerços. Es tractava de la tercera sortida, perquè anys anteriors aquesta mateixa o una activitat havia estat organitzada per un grup de professionals sensibilitzades.

Des de llavors hem estat protagonistes de diversos programes televisius i radiofònics sobre lactància, així com d’articles en premsa especialitzada i de divulgació.

Al novembre de 1999 l’associació organitza un seminari per als alumnes del tercer curs d’escola bressol d’un institut de la ciutat.

Al febrer de 2000 va finalitzar la subvenció del nostre local, i vam iniciar els tràmits burocràtics per aconseguir un nou lloc de reunió, que vam aconseguir a través de la Conselleria de Sanitat de la comunitat en un casal dedicat a nombroses entitats associatives de caràcter sanitari i social, situat en un lloc cèntric de Palma.

Durant el mes de juny es van celebrar diverses reunions per unificar criteris en l’elaboració d’un Decret, proposat per diverses associacions, juntament amb representants de la Conselleria de Sanitat i Consum (per al que va sol·licitar la col·laboració de ABAM) .per qual es regulen els drets dels pares i els nens en l’àmbit sanitari durant el procés del naixement «,

L’any 2000, diferents representants assistim al Congrés de València i al de Bilbao.

Actualment segueixen les trobades de mares, igual que el funcionament del telèfon mòbil, dels quals vam realitzar registres per valorar l’activitat de ABAM, i la demanda social sobre temes de lactància.

Un dels nostres objectius és aconseguir una major difusió de l’Associació, i arribar a la resta de les illes, per al que hem de promoure les relacions amb institucions públiques i sensibilitzar els professionals de la necessitat d’una xarxa social que afavoreixi la lactància.