Setmana Mundial de la Làctancia Materna 2019

La setmana mundial de la lactància materna, instaurada oficialment per l’Organització Mundial de la Salud y UNICEF el 1992, és actualment el moviment social més estès en defensa de la lactància materna. Se celebra a més de 120 països, de l’1 al 7 d’agost, aniversari de la Declaració d’Innocenti, signada per l’OMS i el Fons de Nacions Unides per a la Infància (UNICEF) a l’agost de 1990 sobre la protecció, el foment i el suport de la lactància materna. A Europa, en ser agost període típicament vacacional, la Setmana Europea de la Lactància Materna (SMLM) se celebra de comú acord la setmana 41a de l’any.

El lema de la Setmana Mundial de la Lactància Materna 2019 serà «Empoderem-nos, fem possible la lactància materna!» I vol servir com una plataforma per exigir normes socials equitatives pel que fa al gènere, com el treball en equip entre les mares i les seves parelles per a una lactància d’èxit així com l’equilibri del entre remunerat i no remunerat.

Amb aquest lema es vol fer una crida als governs, sindicats, empresaris i organitzacions de la societat civil per defensar  i implementar solucions innovadores i intel·ligents que condueixin a la igualtat de gènere i als millors índexs de lactància materna.

Encara que tradicionalment es considera que la lactància materna està en el domini de la mare, quan els pares, les parelles, les famílies i la societat li donen suport, els índexs de lactància materna augmenten. La lactància materna és treball en equip. Capacitar dones i homes com a pares en igualtat també permet facilitar la lactància materna

Aquest any, l’OMS està treballant amb l’UNICEF i els associats per promoure les polítiques favorables a la família que permeten la lactància materna i ajuden els pares a criar els seus fills i establir vincles amb ells en la fase més important: la primera infància . En aquest sentit, destaca l’aprovació de la llicència de maternitat i de la llicència de paternitat remunerada per fomentar la responsabilitat compartida de tenir cura dels fills en peu d’igualtat. Les mares també necessiten tenir un entorn laboral propici que les protegeixi i doni suport per seguir amb la lactància materna quan tornen a la feina, donant-los accés a descansos per alletar; a un espai segur, privat i higiènic per extreure i guardar la llet materna.

La lactància materna promou una millor salut tant per a les mares com per als nens. L’augment de la lactància materna a nivells gairebé universals podria salvar més de 800 000 vides a l’any, la majoria d’elles de menors de 6 mesos. La lactància materna disminueix el risc que les mares pateixin càncer de mama i ovari, diabetis de tipus 2 i malalties cardíaques. S’estima que l’augment de la lactància materna podria evitar 20 000 morts maternes a l’any per càncer de mama.

L’OMS recomana la lactància materna exclusiva des de la primera hora del naixement fins als 6 mesos d’edat. Després s’han d’agregar aliments complementaris mentre es continua alletant fins als 2 anys o més.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *